21-09-05

Griekenland olieland

In plaats van olie te gaan zoeken in het midden-oosten zouden ze beter eens in Griekenland gaan kijken...wat je daar op je bord krijgt drijft doorgaans in het spul :-) Alle gekheid op een stokje, we hebben er net een weekje Kreta op zitten en naar goede gewoonte hier een samenvatting van mn culinaire impressies.
 
Retsina, vin de crete en andere wijnen
Retsina blijft natuurlijk de klassieker..een halve liter koop je al voor amper een euro in de supermarkt en de typische harssmaak is wel wennen maar ik blijf er zot van. Wat je ook vaak ziet op kreta is Vin de Crete (en niet vinnegraite zoals iemand verkeerd verstond). Ook best lekker, vooral de rosé. Nu moet ik wel zeggen dat de keus op Kreta groter is; maar dat we doorgaans de wijn op Corfu (vooral de rode) een stuk frissen en smakelijker vonden.
 
Mousaka
Een klassieker die je op heel Griekenland vindt en die eigenlijk op heel Griekenland hetzelfde smaakt..Okee; de ene doet misschien wat meer gehakt erin of laat m wat te lang in de oven staan, maar wat smaak betreft verschilt het eigenlijk nooit veel.  Wat mij betreft nog altijd een van de betere, originelere Griekse recepten.
 
Gevulde wijnbladeren
Dolmades. Meestal gevuld met een mengsel van rijst en eventueel wat niet meer terug te vinden gehakt en overgoten met een citroensausje. Dat laatste vind ik soms wel jammer want het maakt ze nogal zurig, maar ik blijf zot van die dingen...
 
De tomaat
Hoogtepunt van de Griekse keuken is de tomaat puur en simpel. Wanneer je eens je tanden hebt gezet in de Griekse tomaat, wil je nooit meer terug naar België. Ik heb al in verschillende supermarkten tomaten gegeten (wel eerst betaald en mee naar huis genomen he) en ook tomaten uit de serre van mn bompa, maar nee..ze smaken hier gewoon flets, flauw en levensloos...zal wel aan ons zonnig klimaat liggen zeker? De Griekse tomaat is een van de onderdelen van het Griekse slaatje...grote brokken tomaat, ui en komkommer, overgoten met litttttttttters olie en geserveerd met echte feta (en niet dat spul uit de bokaal dat je hier te eten krijgt).
 
De gril
Grieken grillen veel...geen fancy sausjes zoals bij ons dus, gewoon hop t hete ijzer op en wachten maar. Ik heb zo een fijne vis souvlaki gegeten die best te pruimen viel. De hamburgers waren ook smakelijk, maar totaal niet vergelijkbaar met wat je hier op je bord krijgt..vooral zoeter eigenlijk.
 
Conclusie
Al die olijfolie is natuurlijk niet ongezond en de Griekse keuken mag dan op zich niet zo supergevarieerd zijn, vooral wat groenten betreft dan, het is zeker is ni slecht om een weekje op te overleven :-)
 
 
 
 

16:34 Gepost door Koenie | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.