24-08-06

Haaaaagissss

Afgelopen weekend kon je me vinden op de Schotse dagen in het kaasteel van Ooidonk. Veel kon je er helaas niet eten: wat stew (Ierse??? stoofpot), biefstuk op de bbq, wat stilton of cheddarblokjes (Engels!) een pistoleetje met (Schotse?) zalm of....haggis! Over haggis doen veel stomme verhalen de ronde en het wordt graag gebruikt om de schotten en hun eetcultuur belachelijk te maken, totaal onterecht want het is best lekker. Ok, traditionele haggis bevat vooral sheep's pluck (hart lever en long), gemalen met havermout, ui, kruiden, vet en bereid in de maag van een schaap...maar er zijn varianten zat, zelfs vegetarische (het vlees wordt dan vervangen door bonen en linzen enzo)!. Dat 'bereid in de maag van een schaap' roept wellicht horrorbeelden op, maar eigenlijk betekent het gewoon dat het gekookt wordt in een omhulsel zoals je dat ook rond worst of pensen vindt. Tegenwoordig wordt het trouwens bereid in een omhulsel vergelijkbaar met dat van worsten of pensen (ik ga niet schrijven wat dàt exact is want dan gaan er weer een paar gruwelen)..Overigens wordt die maag of ander omhulsel niet mee opgegeten. Men sneed de haggis vroeger met een scherp mes open zodat de inhoud eruit stroomde..Ok ik weet het, klinkt weer niet smakelijk...maar toch.Het feit dat er long in zit maakt trouwens dat je in de states geen haggis mag invoeren pff...De Schotten maken toeristen trouwens graag wijs dat haggis een klein soort vogel is :-) Ik heb het op de schotse dagen niet gegeten, enkel geproefd, veel te veel vet (suet) in...Ik heb het wel ooit gegeten in Edinburgh en dat viel enorm mee..Smaakt zoals pittig gehakt met graantjes he.

11:03 Gepost door Koenie in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.