02-07-07

Rondpotje met selder, kaas en kippegehakt

passendaalVoor de minder trouwe lezers: een rondpotje is een gewone ronde stenen ovenschotel, maar ik noem al de gerechten die ik op die manier in de oven bereid rondpotjes...Anyway: voor twee mensen heb je dit nodig: een halve bussel selder, in grote stukken van ong. 4 -5 cm; kippegehakt naar eigen zin (of twee worstjes in blokjes gesneden, zoals ik heb gedaan); 125g geraspte kaas en 250cc melk; een pakje aardappelschijfjes. Kook de selder in licht gezouten water tot beetgaar, bak het kippegehakt aan in een pan (eventueel als balletjes) en kap beiden in een ovenschotel. Bereid ondertussen de aardappelschijfjes, zorg wel dat ze niet te plat worden natuurlijk. Dan had ik dus kaassaus gemaakt op basis van een pakje geraspte passendale kaas en dat is dus raar he: je vindt die kaas in die pakjes enkel nog bij ons in de Spar, niet meer in de Oké of Carefour, ook al hebben ze die daar lang gehad...Bovendien staan er nog artispunten op de verpakking en dat was toch ook gedaan??? Ik ga Passendale eens mailen, ik hou jullie op de hoogte en neeee het pakje was niet vervallen..Anyway, elke lekker smakende kaas is ok, maar er met de melk en wat nootmuskaat een niet te dikke kaassaus van en giet die over de groenten en vleesblokjes. Tot slot de aardappelschijfjes erover en dit alles een kwartier in een oven van 200 graden, tot de schijfjes iet of wat kleur hebben. Heel geslaagd, en wie me kent weet dat ik dat raar of zelden van mn probeersels zeg :-)

15:09 Gepost door Koenie in Recepten | Permalink | Commentaren (2) |  Facebook |

Biefstuk uit den oven

steakAl lang geleden dat ik nog eens een lekker steakje had gegeten (ik vind trouwens nog steeds dat de steaks in België niets waard zijn vergeleken bij die die ik ooit in Thailand bij een belg had..ik denk dat onze koeien te veel stress hebben..)Ik had ergens een artikel van een kok gelezen dat je de 'beste' steak maakt door hem eerst in een oven van 180 graden te dingessen tot hij door en door gaar is (bruin langs buiten, beetje rood binnenin) en je m eventueel nog even kan opbakken in de pan (voor een korstje en als je m liever a point of bien cuit hebt om hebt. Hmmm...Ik moet zeggen dat de resultaten wat tegenvielen. Een lap vlees van 150g garen in de oven gaat op zich behoorlijk vlot, dus daar hoef je t niet voor te laten, maar ik vond het vlees nogal taai eerlijk gezegd en weet niet honderd procent zeker of het aan de koe dan wel aan mijn foltermethodes ligt...Anyway, ik had er wel een leuk sausje bij, dus misschien kan je dat ook eens proberen: 2.5dl water, een flinke lepel tomatenpuree, een half bakje champi's in schijfjes en dragon, witte wijnazijn met een dragonsmaakje en of balasamicazijn. Bak de champi's, eventueel ook met wat spekjes en kruid flink met peper. Kap er wat dragon azijn en balsamico azijn over en vervolgens het water en de puree. Roeren, eventueel wat binden en bijkruiden. Wees niet te kwistig met die azijn he, zeker niet als je ze rechtstreeks op de champi's druppelt, want ze nemen die smaak wel heel goed op. Soit, als nog iemand ervaring heeft met steak uit de oven, laat het me gerust weten...

15:02 Gepost door Koenie in Recepten | Permalink | Commentaren (3) |  Facebook |

Runderreepjes Saganaki

sagankiIk ga effe ingewikkeld doen..saganaki is een woord dat je op menig Griekse "katalogos" of menukaart tegenkomt na "shrimp" of "mussels" en betekent meestal dat je een pannetje krijgt met zeevruchten en blokjes fetakaas uit de oven. Sagani is eigenlijk een pan en als je op t net gaat koekeloeren vind je dat vaak ook in gerechten als geflambeerde kaas..zucht..Soit, ik ben net terug van twee weken Chios en Lesvos en daar hebben we shrimp saganaki gegeten en dit gerecht is dus gekruide rundreepjes saganaki. Je kan er rundsreepjes voor gebruiken, maar ik heb altijd een lekker groot pak wokreepjes uit de colruyt in de freeze zitten en dat werk net zo goen, zoniet beter. Verder heb je nodig (voor twee hongerige mensen) een blik paprika+tomaat (de naam ontsnapt me even, tis niet piperade wat ik bedoel, in de Carefour hebben ze ook nog een paprika-tomaat-ui mengeling onder een andere naam). Je kan natuurlijk ook 400 gr verse tomaten en paprika nemen, maar maak t jezelf niet te moeilijk tijdens de week. Verder wat feta (een klein pakje of zo een nieuw handig schaaltje blokjes uit de Lidl)Rundreepjes bakken, overgieten met het blik en dit mengen met griekse pasta (een 120g voor twee personen). Dit alles doe je in een ovenschaal samen met blokjes feta. Ik weet dat heeeeel veel mensen niet dol zijn op feta en me nu gaan vragen of dat niet met andere kaas kan, maar ik moet jullie tegenhouden: probeer t gewoon: de smaak van ovengesmolten (echt smelten doet t niet) feta is veel minder "ingewikkeld" dan koude feta. Het leunt veel meer aan bij gewone jonge kaas en zal dus de moeilijkere eters zeker niet voor het hoofd stoten. Trust me!

14:50 Gepost door Koenie in Recepten | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |