18-11-07

De wegsmijtcultuur: pesto over?

foodwaste Ik kijk graag eens naar een goed kookprogramma op tv, zie zelfs piet huysentruyt graag bezig, maar dan liefst zonder geluid eigenlijk, maar soit. Ook de recepten in de boekjes kunnen me altijd boeien wanneer ik in de wachtkamer van de dokter weer acht mensen voor me heb...pff (waaronder steevast drie vertegenwoordigers)

Waar ik me wel behoorlijk aan kan ergeren zijn recepten die ingrediënten aanhalen die je gegarandeerd niet opnieuw gebruikt voor ze bedorven zijn. Ok, verse kruiden kan je drogen en of invriezen, maar soms komen ze echt met van die dingen af die je niet zomaar kan bewaren of heel de week van wil eten (en ik kan verdomd op geen enkel komen nu, moet zijn dat ze eindelijk hun lesje geleerd hebben).

Maar neem nu pesto: vaak heb je daar maar een soeplepel van nodig, zoals ik in het pesto-preistamppotje recept al schreef he...wat doe je dan met de rest: awel als je dat wat plant, want zo heel lang blijft zo een pot echt niet goed, kan je ook een soeplepel door een helder groentensoepje draaien of de klassieker van recepties maken: ciabattas met zalm, mozarella en rucola....ah ja, en pesto .... Oh ja, en je kan pesto natuurlijk ook altijd door de pasta draaien he.

Waar is de tijd dat iedereen zich nog wekelijks ergerde aan Duizend seconden waarin die nep-italiaan met die grommende professor elke week heelder varkens en vissen in de studio haalden om er dan één schijfje af te snijden. Het land stond op zijn kop :-) In de winkel kamp ik ook vaak met dat probleem: je wil wat preischeutjes of lollo dinges of koolrabi of veldsla of whatever en je moet dan altijd een heel bakje kopen...Annoying, zeker als je maar met twee of alleen eet.

In het laatste kookboek van Sonja Kimpen  (Kook je slank en fit) probeert ons hyperkinetische blonde welinjevelmadam daar ook wat aan te doen door bepaalde ingrediënten op de volgende pagina te laten terugkomen met de vermelding 'rest van gisteren'...Tja, het is zeker een stap in de goede richting, maar ik denk dat ik Sonja toch mijn berucht excelsheet eens zal laten zien...hmm..ik heb mezelf weer op een idee gebracht..misschien wordt het inderdaad eens tijd dak mijn Koeniesheetmethode uit de doeken doe...nu alleen nog een goede naam vinden...ik doe het al vijf jaar en het garandeert echt zorgeloze supermarktbezoekjes en een zeer gevarieerd eetpatroon....en vaak ook zeer bezorgde blikken :-) Neeje, stay tuned, volgende maand begin ik aan mn sheet voor volgend jaar, als ik tegen dan een goeie naam heb verzonnen, zal ik er eens wat meer over vertellen...

18:33 Gepost door Koenie in Recepten | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.