18-11-07

De stoemppot

stoemppot
Enkele weken terug kreeg je bij den Flair een bon om voor een zeer schappelijk prijsje in een aantal resto's naar keuze te gaan smullen. Wij kozen voor De stoemmpot in Antwerpen, omdat we daar dan konden gaan eten net voor onze cursus Nieuw Grieks in dezelfde straat en ook omdat ik al jaaaaren zeur om daar eens te gaan eten. Een beetje te lang gewacht precies want het interieur heeft wel een opknapbeurt gekregen dacht ik en ergens vind ik dat wel jammer want het is nu wel wat te strak en kaal. Maar wanneer je dan je stoemp voorgeschoteld (in ons geval een stoemp met savooi en scampi en nog wat geroerbakte dingetjes) dan past het plaatje eigenlijk wel. Het was niet helemaal af af, maar ik heb geen recht er slecht over te spreken want er was moeite voor gedaan. Dit is stoemp, maar het is ook modern. Het restoke is er al een zeventien jaar geloof ik, maar dit is niet perse de stoem van de bomma zullen we maar zeggen. De uitbater is trouwens ook allercharmant, spreekt met zeer franse tongval, maar stoemp is oorspronkelijk toch Brussels dacht ik, dus we kunnen stellen dat het de lijm is die ons in deze communautair troebele tijden bindt. Ok, das erover, maar ga daar gewoon ook eens eten, je zal er geen spijt van krijgen!

18:55 Gepost door Koenie in Recepten | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De wegsmijtcultuur: pesto over?

foodwaste Ik kijk graag eens naar een goed kookprogramma op tv, zie zelfs piet huysentruyt graag bezig, maar dan liefst zonder geluid eigenlijk, maar soit. Ook de recepten in de boekjes kunnen me altijd boeien wanneer ik in de wachtkamer van de dokter weer acht mensen voor me heb...pff (waaronder steevast drie vertegenwoordigers)

Waar ik me wel behoorlijk aan kan ergeren zijn recepten die ingrediënten aanhalen die je gegarandeerd niet opnieuw gebruikt voor ze bedorven zijn. Ok, verse kruiden kan je drogen en of invriezen, maar soms komen ze echt met van die dingen af die je niet zomaar kan bewaren of heel de week van wil eten (en ik kan verdomd op geen enkel komen nu, moet zijn dat ze eindelijk hun lesje geleerd hebben).

Maar neem nu pesto: vaak heb je daar maar een soeplepel van nodig, zoals ik in het pesto-preistamppotje recept al schreef he...wat doe je dan met de rest: awel als je dat wat plant, want zo heel lang blijft zo een pot echt niet goed, kan je ook een soeplepel door een helder groentensoepje draaien of de klassieker van recepties maken: ciabattas met zalm, mozarella en rucola....ah ja, en pesto .... Oh ja, en je kan pesto natuurlijk ook altijd door de pasta draaien he.

Waar is de tijd dat iedereen zich nog wekelijks ergerde aan Duizend seconden waarin die nep-italiaan met die grommende professor elke week heelder varkens en vissen in de studio haalden om er dan één schijfje af te snijden. Het land stond op zijn kop :-) In de winkel kamp ik ook vaak met dat probleem: je wil wat preischeutjes of lollo dinges of koolrabi of veldsla of whatever en je moet dan altijd een heel bakje kopen...Annoying, zeker als je maar met twee of alleen eet.

In het laatste kookboek van Sonja Kimpen  (Kook je slank en fit) probeert ons hyperkinetische blonde welinjevelmadam daar ook wat aan te doen door bepaalde ingrediënten op de volgende pagina te laten terugkomen met de vermelding 'rest van gisteren'...Tja, het is zeker een stap in de goede richting, maar ik denk dat ik Sonja toch mijn berucht excelsheet eens zal laten zien...hmm..ik heb mezelf weer op een idee gebracht..misschien wordt het inderdaad eens tijd dak mijn Koeniesheetmethode uit de doeken doe...nu alleen nog een goede naam vinden...ik doe het al vijf jaar en het garandeert echt zorgeloze supermarktbezoekjes en een zeer gevarieerd eetpatroon....en vaak ook zeer bezorgde blikken :-) Neeje, stay tuned, volgende maand begin ik aan mn sheet voor volgend jaar, als ik tegen dan een goeie naam heb verzonnen, zal ik er eens wat meer over vertellen...

18:33 Gepost door Koenie in Recepten | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Pesto-preistampoptje met chorizo

pesto-preistamppotje met chorizo Volgend recept zal je ongetwijfeld op veel (vooral Nederlandse) sites terugvinden en is ideaal voor tijdens deze koudere maanden en/of wanneer je je gasten eens iets anders wil voorschotelen dan het eeuwige varkensgebraad (nu niet dat ik mijn gasten dat ooit heb voorgeschoteld, maar tis zo ne klassieker he). Dit heb je nodig: prei, aardappelen, groene pesto, chorizoworst, kerstomaatjes, bolletje moza.  Ik maak altijd veel te veel, dus vraag me niet hoeveel aardappelen je nodig hebt voor twee personen..ik had er een stuk of zes grote en dat was al een beetje te veel. Die aardappelen kook je natuurlijk en ondertussen (na een kwartiertje) begin je de versnipperde prei te stoven. Kruid ook met wat nootmuskaat. Snij de kerstomaatjes in partjes en de chorizo in kleine dobbelsteentjes en kap die ook samen in een pot met wat basilicum of provencaalse kruidenmengeling. Laat dat maar lekker pruttelen. Aardappelen klaar? Goed, giet ze af en doe er een soeplepel pesto bij (best groene, maar andere kleuren kunnen ook hee). Het in blokjes gesneden blokje mozarella meng je onder de prei en laat je voorzichtig wat mee smelten, om tenslotte alles onder de aardappelen te mengelen. Neem een gezellig diep bord (het moeten niet altijd platte zijn vind ik) en doe daar een fikse schep puree op die je overgiet met het chorizotomatenmengsel...Njammie!

18:04 Gepost door Koenie in Recepten | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |