20-01-08

Een nieuw jaar, een nieuw motto

sonjakooktMet mijn mega verontschuldigingen voor de laattijdige post, het is al een maand geleden dat ik nog ben langsgeweest en ik hoop dat er niet te veel fans hebben afgehaakt :-) Nuja, wat je niet hebt...

Anyway, naar goede gewoonte beginnen we ook dit jaar vol goede moed en met goede voornemens, al doet het motto van dit jaar  misschien anders vermoeden:  Nothing would be more tiresome than eating and drinking if God had not made them a pleasure as well as a necessity - Voltaire. Ja ik weet het, ik denk ook niet dat Voltaire Engels schreef, maar soit. Lekker eten dus ook dit jaar, maar ook af en toe di-eten. Wist je trouwens dat di of dys in het Grieks (andere hobby: wekelijkse cursus Nieuw Grieks) meestal duidt op iets negatief? Di-eten zou dus (moest eten van het grieks komen) 'slecht eten' beteken, of niet eten. Tja, die theorie klinkt tegenstrijdig maar eigenlijk klopt het wel: om af te vallen of beter: om gezond en levenslustig in je vel te zitten mag je eigenlijk niet dieten, je moet constant op je eten letten en zien dat wat je op je bord krijgt evenwichtig is. Af en toe ne friet kan natuurlijk. Afijn ik probeer hier een beetje Sonja Kimpen te prediken en meerbepaald haar laatste boek Kook je slank en fit. In dit boek een dikke vijftig recepten die ik allemaal zal uitproberen in chronologische volgorde, beloofd. Ik ga niet heel het jaar door eten wat ze heeft neergepend (of beter, wat haar kok heeft neergepend, want zelf kookt ze ni graag), Maar elke maand een week ga ik zeker doen. Heb er dus voor wie kan tellen al één Kimpen week opzitten.

Wat zegt ze zoal: wel om te beginnen dat je veelzijdig moet eten en dat betekent minstens zestig verschillende dingen per week. Voor wie iedere dag worst met patatten en groenten eet, is dat best wel veel hoor. Maar de truuk is vooral om eens noten, vruchten en meer kruiden onder je eten te kappen. Ik denk dat de kindjes dat ook wel leuk zullen vinden om al die kleine dingetjes op hun bord te vinden.

Ze beweert ook dat lekker en gezond eten goedkoper is en dat je helemaal niet lang in de keuken hoeft te staan. Dat  klopt gewoon niet: de gerechten die ik tijdens de week maak en hier geregeld post maak je veel sneller en met veel minder stress klaar: sla kuisen, vinaigrettes maken, zien dat je niks vergeet, ondertussen dingen bakken, koken, stoven...veel potjes vuilmaken...Tis niet altijd simpel. Ze zegt ook dat gezond eten goedkoop is..ja en nee, als je groenten in de diepvries hebt zitten zoals boontjes, paprika en wortel en pompoenblokjes, dan ben je al aardig op weg, maar preischeuten en dergelijke..Die koop je altijd in bakjes en daar zit altijd veel te veel in eigenlijk. Zelfde met gemengde sla: al eens naar de vervaldatum van producten gekeken in de winkel? Ni eenvoudig voor mensen die heel de week gaan werken. Verse sla kan soms ook veel sneller verlept geraken dan je zou willen...Wel, en dat is vrij origineel voor een kookboek, geeft ze ingredientenlijstjes met daarin zinnen als 'neem de helft en bewaar de rest voor morgen'. De recepten staan meestal per twee, zodat je teveel aan ingredienten kan verdelen over twee dagen. Pfff; goei poging maar het verbleekt met wat ik al zes jaar doe in mijn jaarlijkse excelsheet. Maar soit, op zich is het goed gevonden. 

En dan sommige ingredieënten: lava's (platte peterselie): ni gemakkelijk te vinden hoor...Zeewier: acht euro voor een pak! Quinona en bulgur: heeeel lekker maar je moet er wel voor naar de natuurwinkel want in de carrefour vind je dat niet. 

Maar over één ding heeft ze zeker wel gelijk en dat maak alles goed: het vult ongeloofelijk goed zonder dat je je opgeblazen voelt en je voelt je beslist fitter en beter...Plus de vier dingen die ik tot nu toe maakte waren best lekker. Nee, ik ga niet overschrijven wat het allemaal was, koop het boek, tis echt de moeite

Lekker en gezond dus. Ik zeg altijd: zelfs een kettingroker die elke week een groot pak friet met stoofvleessaus en mayo eet kan tachtig jaar worden..Maar iemand die wat gezonder eet en actiever is, zal zich een stuk beter gevoeld hebben en de dingen intenser hebben beleefd in zijn leven. Soit, genoeg gefilosofeer: let's cook!

18:30 Gepost door Koenie in Recepten | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.